Online rendement | Haal meer rendement uit…

Nov/10

7

Facebook: 10 manieren om jouw updates beter zichtbaar te maken

Net zoals Google heeft Facebook ook een algoritme geschreven die bepaalt of en wanneer jouw nieuws, in de timeline van jouw vrienden verschijnt. Niet alles wat jij type namelijk, komt in de timeline van jouw vrienden. In dit artikel lees je 10 dingen die jouw updates/nieuws beter zichtbaar te maken.

Nieuwkomers worden bevooroordeeld
Als je een nieuw account hebt, dan komt jouw update minder vaak in de timeline van jouw vrienden voor. Zeker vrienden die zelf al veel vrienden hebben, zien jouw updates nog minder snel in hun timeline.

Kip of het ei?
Om jouw timeline beter zichtbaar te maken heb je meer vrienden nodig. Maar die vrienden krijg je natuurlijk sneller wanneer jouw vrienden jouw updates in hun timeline zien waar zij vervolgens op kunnen reageren. Als zij namelijk op jouw timeline reageren, kunnen hun vrienden dat ook weer zien. Je hebt dus eerst vrienden nodig (tussen de 100 en 200 is een goed aantal) om meer kans te maken om in de timeline van je vrienden te komen. Hebben jouw vrienden daarentegen zelf weer veel meer dan 200 vrienden, dan wordt de kans dus weer kleiner dat jouw updates gezien worden.

Wanneer kom je bij top news?
Bij Facebook heb je top news en recent news. Als je op facebook inlogged dan staat top news altijd standaard aan. Alleen als je expliciet op recent news klikt krijg je die timeline te zien. Maar hoe kom je dus in top news te staan?

Wat vooral belangrijk is, is niet de mate waarinje updates plaatst, maar vooral welke updates je plaatst. Meer daarover hieronder.

Zelfs recent nieuws bevat niet alle updates
Als je op recent news klikt, verwacht je alle updates te zien in omgekeerd chronologische volgorde. Niets is minder waar. Facebook heeft namelijk een setting standaard aanstaan die ook in recent news voorkomt dat je alle updates van je vrienden te zien krijgt. Wil je dat wel, dan kun je dat met een niet vaak gebruikte optie zelf aanpassen. Onderaan je recent nieuws heb je een optie instellingen wijzingen. Daar kun je instellen hoeveel vrienden er in je recent news worden vertoond. Heb je meer dan 250 vrienden (want dat is de standaard instelling), dan worden niet al je vrienden hun updates in recent news getoond.

Stalken heeft geen zin
Als jij meer reageert op nieuws van je vrienden, dan heeft dat niet als gevolg dat je zelf meer zichtbaar wordt. Omgekeerd, maar dat is lastig te testen, kan het er natuurlijk wel voor zorgen dat je juist minder zichtbaar wordt omdat je andere om je heen “belangrijker” maakt. Ik kan me overigens niet voorstellen dat Facebook dit zou doen, want dan vorm je een drempel voor interactie. En interactie is waar Facebook van leeft.

Stalkers helpen wel
Als jij gestalked wordt door je vrienden, dus als zij veel op jouw updates reageren, zien andere vrienden je sneller in hun nieuws voorbij komen. Zelfs vrienden die niet reageren op jouw updates krijgen jou dan ook meer te zien in hun timeline.

Links zijn beter dan text
Als jij een update plaatst met alleen text in de update, dan is die minder zichtbaar voor je vrienden dan als je een update plaatst met een link erin. Facebook beloont het opgeven van een link met een grotere zichtbaarheid. Dat doen ze omdat ze interactie belonen. De kans is namelijk groter dat je op een link klikt, dan dat je een reactie op een update geeft. Facebook vergroot daarmee de tijd dat je op Facebook doorbrengt en daarmee uiteindelijk hun waarde.

Foto’s en video’s zijn weer beter dan links
Waar links beter zichtbaar waren dan platte tekst, zijn het posten van updates met video of fotomateriaal weer beter zichtbaar dan updates met links. Ook hier speelt de interactie weer een grote rol. Je klikt waarschijnlijk nog vaker door op een suffe foto van een van je vrienden, dan dat je doorklikt naar een link.

Reacties zijn fijn
Je wordt vooral beter zichtbaar wanneer je veel reacties krijgt op jouw updates. De zichtbaarheid onder al je vrienden wordt vergroot. Niet alleen je zichtbaarheid bij je reaguurders. Als je dan een tijd geen reacties meer krijgt, daalt je zichtbaarheid niet aantoonbaar. Ik kan me wel voorstellen dat Facebook daar uiteindelijk wel rekening mee houdt. Ze willen natuurlijk het nieuws en de updates van mensen die de meeste reacties uitlokken lees:interactie) het vaakst tonen.

Facebook bepaalt, jij betaalt
Niemand weet precies waar Facebook de zichtbaarheid van jou op baseert. Je zou denken dat je je trouwfoto’s, als je die plaatst op Facebook, met al je vrienden deelt. Niets is minder waar helaas. Zoals eerder geschreven zullen vrienden die zelf weer heel veel vrienden hebben, jouw foto’s minder snel of zelfs helemaal niet zien in hun updates. Facebook bepaalt dus, net als Google, wat wij belangrijker vinden èn wat belangrijk is voor andere mensen. Je kan daar zelf geen invloed op uitoefenen, anders dan hopen dat je vrienden hebt die reageren op wat jij schrijft en doet op Facebook.

Een arbitrair systeem dus. Blijf dus vooral connecten in real life, want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Echt contact met echte mensen waarin jullie bepalen wat belangrijk is en het gespreksonderwerp wordt. Niet bepaalt door Facebook, Google, …


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 stemmen, gemiddelde: 3.00 uit 5)
Loading...Loading...

Interessant artikel? Deel het nu op Twitter, Facebook en Google+!
Wellicht ook interessant om te lezen:
<<
>>

Geschreven door: +Yannick Veys
Yannick says:

Ja er zit inderdaad behoorlijk veel psychologie achter :) Ben benieuwd wat daarin de komende tijd nog wordt getweaked en evolueert.

Nice… Eén en al “persuasive design” wat die gasten doen. En dat doen ze dus erg goed. Ik heb me nog nooit zo in Facebook verdiept, dus alle het bovenstaande was nieuw voor mij. Interessant om te lezen.